Vrijwilliger in beeld

Vrijwilliger worden? Bel (024) 322 82 80

Vrijwilligster Loes

Doet met name: mantelzorgondersteuning, bezoek gecombineerd met activiteit

Sinds: maart 2013

“Wie goed doet, goed ontmoet – zei mijn moeder altijd. Ons gezin bestond uit vader, moeder en zes kinderen. We woonden in een bovenhuis in het centrum van Nijmegen. Ik herinner me dat er regelmatig een jonge vrouw bij ons logeerde. Lees verder >

Soms een paar weken, maar ook een keer ruim anderhalf jaar. Later begreep ik dat zij het huis uitgezet was omdat ze ongewenst zwanger was. Mijn moeder kreeg het verzoek om hulp te bieden van Pater Vermeer, de oprichter van de Hulpdienst in 1959. En zo heeft ze tot mijn tienertijd verschillende mensen onderdak geboden.
Toevallig viel twee jaar geleden mijn oog op een krantenartikel over de Hulpdienst. De stichting is meegegaan met de tijd, maar de doelstelling bleek nog altijd ‘mensen bijstaan in moeilijke omstandigheden’. Alle herinneringen kwamen weer boven, en ik besloot me aan te melden als vrijwilliger.
Sinds begin 2013 ga ik tweewekelijks op bezoek bij een dame van 85 jaar. Na vijftig jaar huwelijk verloor zij haar man, en haar kinderen wonen ver weg. Een dochter komt wekelijks langs om dingen voor haar te regelen, maar aandacht voor iets gezelligs is zeer welkom. We spelen domino met stenen uit haar jeugd – zo’n 75 jaar oud, heel bijzonder. Of we maken een ritje met de auto en drinken een kop koffie op een terras, of we kleuren in een kleurboek voor volwassenen. Omdat haar geheugen helaas snel achteruitgaat, moet ik de situatie per dag inschatten. Ik leer daarvan. Maar bovenal hebben we het gezellig samen, ze kijkt er echt naar uit. Ik ben een band aangegaan welke niet vrijblijvend is maar dat doe ik met hart en ziel. Het doet me goed om mevrouw haar dochter te ontlasten, en ik ga altijd met een glimlach weer naar huis. Ik begrijp nu beter dan ooit waarom mijn moeder hulp bood aan mensen die dat nodig hadden.”

Hulpdienst Nijmegen | Groesbeekseweg 38 | 6524 DD Nijmegen | (024) 322 82 80 |