Neem contact
met ons op

Nieuws

Praters en luisterende oren gezocht!

Het is maandagochtend net na negen uur. De telefoon van de Hulpdienst gaat. We ronden onze video-call af. De taken zijn verdeeld, het echte werk is weer begonnen. Nu hebben we tijdens Corona niet stilgezeten. We hebben met al onze cliënten en vrijwilligers telefonisch contact gehouden en de nodige boodschappenhulp geregeld. Maar omdat bezoeken aan huis niet mogelijk waren, heeft het bemiddelen tussen vrijwilligers en vragers wel grotendeels op pauze gestaan. Een hoop mensen, ouderen maar ook jongere mensen met een handicap of ziekte, heeft maanden gedwongen in eenzaamheid thuis moeten zitten. Nu het weer kan, gaat de telefoon van de Hulpdienst ’s ochtends met regelmaat non-stop. Het Sociaal Wijkteam, Thuiszorg, familie, een doktersassistent, de cliënt zelf: de hulpvragen komen van alle kanten. Tijdens Corona hebben veel nieuwe vrijwilligers hun diensten aangeboden, maar juist na Corona blijkt de hulp van vrijwilligers hard nodig.

Ons werk is het samenbrengen van hulpvrager en vrijwilliger. Mensen die hulp nodig hebben zijn net echte mensen, zoals ouderen dat ook zijn: ze komen in alle soorten en maten. Niet iedere oudere is gezellig en heeft behoefte aan een gesprek over ditjes en datjes. Ze willen ook niet allemaal bezocht worden door een jong iemand. Ja, er zijn er genoeg die dit fijn vinden, maar niet iedereen. We hebben ook cliënten die juist een gesprekspartner willen met een beetje levenservaring, of die een huis vol boeken hebben en het willen hebben over kunst of politiek, of over hun verzameling modeltreinen, of die het leuk vinden om met iemand te koken. We hebben cliënten die iemand zoeken die een auto heeft, om mee naar de markt te gaan of in de omgeving te gaan rijden. Soms eens per maand, soms wekelijks. De ene cliënt heeft het nodig gestimuleerd te worden iets te doen, de ander wil vooral wat gezelligheid.

We hebben ook jongere hulpvragers die een chronische ziekte hebben of slechtziend zijn, en iemand zoeken om hen te helpen met de dagelijkse boodschappen, hun tuin, administratie of met lezen. We spreken mantelzorgers die veel behoefte hebben aan iemand die goed kan luisteren en hun situatie kan begrijpen. En we worden gebeld door de kinderen van ouderen met dementie, of we een vrijwilliger hebben die wekelijks met ze op pad kan. We hebben dus ook vrijwilligers nodig in alle soorten en maten: denkers en doeners, praters en luisterende oren, mannen en vrouwen van 20 tot 100 jaar.

Ik neem de telefoon aan. Man van 83 die een hersenbloeding heeft gehad zoekt m/v vanaf 40 jaar om samen naar jazzmuziek te luisteren. Ik scroll door onze bestanden. Wie weet?

Wil je een andere kant van het leven zien, een ander huis, een ander mens? Wil je van betekenis zijn, vind je het fijn wat voor een ander te doen en iets te doen waar je zelf ook energie en een goed gevoel van krijgt? Bel ons dan, juist nu hebben we nieuwe vrijwilligers hard nodig.

Hulpdienst Nijmegen, 024-3228280, maandag t/m vrijdag van 9 tot 12 uur bereikbaar

Ga naar volledig overzicht