Neem contact
met ons op

Nieuws

TeaTime Nijmegen Midden bestaat 5 jaar! – ‘Een middag om naar uit te kijken’

Hulpdienst Nijmegen vrijwilligsters Thecla Karol en Annelies Emmen organiseren al vijf jaar maandelijks de ‘TeaTime’, een theekrans voor eenzame ouderen in de buurt. “De groep is inmiddels zeer hecht.”

“Tijdens onze wekelijkse wandelingen bespreken we van alles,” zegt Thecla, die al jaren bevriend is met Annelies. Vijf jaar geleden kwamen de twee tijdens zo’n wandeling op het idee om iets te ondernemen voor buurtgenoten die veel alleen zijn. “We wilden iets doen tegen eenzaamheid en dachten erover mensen bij ons thuis uit te nodigen voor een kop koffie. We hadden alleen geen idee hoe we dit aan moesten pakken. Ik was al een tijd vrijwilligster bij de Hulpdienst dus belden we de medewerksters voor advies. Toevallig waren ze met een soortgelijk project bezig. Ze reageerden enthousiast en wilden ons graag ondersteunen.”

Laagdrempelig
Annelies: “De medewerksters belden mensen op om te kijken of ze interesse hadden en al snel was er een groep ouderen die het wel zag zitten. Ook betrokken we zelf een aantal mensen uit de buurt die zich konden aanmelden via de Hulpdienst. We hielden het bewust laagdrempelig en eenvoudig, zonder themabesprekingen of iets dergelijks, om niemand af te schrikken. Eén keer per maand zouden ongeveer zes ouderen bij een van ons thuiskomen voor koffie, thee en taart. Puur voor de gezelligheid.” Thecla vond het best spannend, die eerste keer. “Je nodigt wildvreemden uit in je woonkamer dus dat is best even wennen, maar de gesprekken kwamen al snel op gang. Een huiskamer is ook wel een fijne setting, persoonlijker en warmer dan bijvoorbeeld een clubhuis.”

Verbondenheid
“De ene keer gaat het over de kleinkinderen, boeken, politiek, het nieuws of over vroeger, en de andere keer over dagelijkse dingen zoals ziekenhuisbezoeken. Annelies en ik voelen ons verantwoordelijk voor een fijne sfeer en houden in te gaten dat iedereen aan het woord komt, maar dat gaat eigenlijk altijd goed. Er is door de jaren heen onderling een hechte band ontstaan, iedereen is geïnteresseerd in elkaar. Sommigen zijn er al vanaf het begin bij. Ook spreken twee dames op eigen houtje af, we hebben wel eens restaurantreserveringen voor ze geregeld met Kerst en Pasen.”

De medewerksters van de Hulpdienst houden op de achtergrond contact met iedereen en zorgen met vrijwilligersinzet waar nodig voor vervoer van en naar de TeaTime. Annelies: “Heel prettig dat we dit onder de mantel van de Hulpdienst kunnen organiseren. Het zorgt voor duidelijkheid en als er iets aan de hand is, wordt dat uit handen genomen.” Maar zonder het warme welkom van Thecla en Annelies geen TeaTime. Thecla: “We willen dat iedereen zich hier prettig voelt en zorgen ook elke maand voor een zelfgemaakte taart, vaak met fruit uit de tuin. Van monchou- en appeltaart tot rabarbercake. We zijn alle twee fervente baksters dus grijpen we de gelegenheid graag aan.”

Luisterend oor
Annelies: “Op een gegeven moment dacht ik wel, wat doen we nou eigenlijk, die ene keer in de maand? Moesten we niet meer doen voor deze mensen? Ik zat daarmee, maar een medewerkster van de Hulpdienst maakte me duidelijk dat dit voor deze mensen al heel fijn is. Een middag om naar uit te kijken en op terug te kijken. De eenzaamheid kan ik niet volledig oplossen, maar dit kan ik wel doen. Iedereen heeft behoefte aan contact en een luisterend oor en daar zorgen we die middag voor.”

Een klein gebaar
Vanwege de coronamaatregelen kon de TeaTime een aantal keer niet doorgaan, maar de twee vrijwilligsters laten het nooit onopgemerkt voorbij gaan. Thecla: “We hebben wel eens een bloemetje naar de mensen thuis gebracht, en ook wel eens een stuk taart. Of we belden op of stuurden een kaartje om te laten weten dat we aan ze denken.” Toen een van de oudere dames een paar jaar geleden werd opgenomen in een verzorgingshuis zochten ze haar op met twee andere TeaTime-deelnemers. “We geven echt om deze mensen, die toch veelal in hun laatste levensfase zitten. Drie cliënten van de groep zijn inmiddels helaas overleden.”

“Met één vrouw gaat het slecht met haar gezondheid, maar als ze bij ons is eet ze twee stukken taart. Dan heeft ze er zin in en is ze vrolijk. Samen eten is natuurlijk ook veel leuker.” Annelies: “Al is het eenvoudig wat we doen, het voelt goed dat we er voor deze mensen zijn. Het is wel eens voorgekomen dat iemand maar één keer kwam, diegene had andere verwachtingen en dat kan natuurlijk. Maar de mensen die al jaren komen, maken ons duidelijk dat ze het ontzettend waarderen. Naast dat het zo’n leuke groep mensen is, maakt die wederzijdse waardering het zo mooi om de TeaTime samen te organiseren. Het is niet alleen maar geven, we krijgen er ook veel voor terug.”

Ga naar volledig overzicht