Persoonlijk verhaal

Marijke

Marijke werd na een zware vaatoperatie van de een op de andere dag zeer slechtziend. In korte tijd moest ze veel veranderingen doorstaan. Vrijwilligster Gerry bezoekt haar wekelijks om bij te praten en er op uit te gaan.

Vaatlijden heeft ervoor gezorgd dat Marijke op een ochtend wakker werd met heel slecht zicht. “Ik wist niet dat dit kon gebeuren, dus je kunt je voorstellen dat ik heel erg schrok.” Tot overmaat van ramp is ze in diezelfde periode gestruikeld waarbij ze haar heup brak. Een lange revalidatieperiode volgde. Naast hulp van de ZZG, werd Marijke, die alleen woont, bijgestaan door haar twee zoons, een buurvrouw en een vriendin.

“Ik voelde me soms bezwaard ze te vragen, mede omdat ze niet gauw nee zeggen. Je wilt niet belastend zijn voor je naasten, zij hebben ook hun eigen leven.” Een medewerkster van de ZZG raadde Marijke aan contact op te nemen met Hulpdienst Nijmegen voor vrijwilligersondersteuning. “Dit leek me wel wat. Tijdens het kennismakingsgesprek kon ik aangeven waar ik behoefte aan had. Niet veel later kwam Gerry waar het direct mee klikte. Ze heeft dezelfde interesses en is een ontzettend fijne gesprekspartner.”

Gerry komt sinds een jaar wekelijks bij Marijke thuis en gaat met haar op pad met de auto. Naar het winkelcentrum, de kapper, fysiotherapie of het ziekenhuis bijvoorbeeld. “Fijn dat ik zo toch mijn eigen boodschappen kan doen of bijvoorbeeld een nieuwe jas kan kopen. Alleen naar buiten, dat durf ik nog niet. Ik vind het eng om niet te kunnen zien wat er op me afkomt en daarnaast zijn trottoirs vaak ongelijk en staan fietsen en scooters overal geparkeerd. Het komt misschien nog wel.”

Door het verliezen van haar zicht is haar leven flink veranderd. Marijke werkte voorheen als zelfstandig ambulant pedicure, reed auto, las veel boeken en naaide zelf haar kleding. “Het is allemaal weggevallen en je mag best weten dat ik daar veel moeite mee heb gehad. Het was een heel proces met veel boosheid en verdriet. Ik moet opnieuw uitvinden hoe ik mijn leven vorm geef en ontdekken wat voor mij werkt.”

Ze leerde handigheidjes in het huishouden zoals glazen achter op het aanrecht zetten en reliëfstickers plakken op de knoppen van de wasmachine en de afstandsbediening. Gerry helpt haar met het lezen van de post en het uitzoeken van bijvoorbeeld een spraakhorloge, ook stelt ze kledingsetjes voor haar samen. “Ontzettend fijn, het helpt me optimistisch te blijven. Daarnaast is het fijn om soms even met iemand anders te praten. Ik zou het andere mensen in moeilijke omstandigheden absoluut aanraden om bij Hulpdienst Nijmegen aan te kloppen.”

Ik heb
hulp nodig

Ga naar overzicht hulpvragers