Persoonlijk verhaal

Basil

‘In 2005 heb ik tijdens een mountainbiketocht op de stuwwal van Beek een ernstig ongeluk meegemaakt. Gelukkig ben ik door wandelaars gevonden. Ik lag twee weken in coma in het Radboud ziekenhuis. Mijn nekwervel was gebroken en ik heb hersenletsel opgelopen, ook was ik rechtszijdig verlamd.

Tijdens het revalideren ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in een verpleeghuis, als opstap naar werk. Voorheen was ik arts in de psychiatrie. Na twee jaar ben ik tegen het advies in weer aan het werk gegaan, maar dat ging niet goed. Na de geboorte van mijn twee zoons liep ik helemaal vast. Het was teveel. Door beschadiging aan de hersenen heb ik onder andere moeite met concentreren, terugkijken, vooruit plannen en dingen overzien. Ook raak ik snel overprikkeld. Ik kan bijvoorbeeld niet tegen harde geluiden of snel bewegend beeld. De trajectbegeleider zei dat ik betaald werk niet meer moest willen. Ik kon vrijwilligerswerk doen bij een woongemeenschap in Duitsland. Het was een opluchting om niet meer boven mijn kunnen te hoeven werken. Tuinwerk bleek me te liggen, in het groen kon ik me afsluiten voor prikkels van buitenaf.

Na twee jaar wilde ik een klus- en tuindienst voor ouderen beginnen maar de organisatie ervan weerhield me. Op zoek naar vrijwilligerswerk kwam ik bij de Hulpdienst terecht en daar kwam alles samen. Zij bepalen op mijn verzoek mijn agenda en maken alle afspraken. De regelmaat doet me goed. Inmiddels heb ik meer dan zestig tuinen gedaan. Ik hou ervan om flink te rauzen en een overwoekerde bende aan te pakken. Het is niet moeilijk, je bent lekker fysiek bezig en ziet direct het resultaat. Soms maak ik alleen een pad vrij voor een rolstoel. Je doet wat de cliënt verlangt en drinkt altijd een kop koffie naderhand. Als ik vanuit mijn achtergrond een persoonlijke situatie niet vertrouw dan meld ik dat bij de Hulpdienst. Je hebt in die zin ook een signaleringsfunctie. Zo kwam een alleenstaande oudere dame die haar heup gebroken had helemaal niet meer buiten. Het was goed dat ik aan de bel trok. Ik hoop dat ik voor de Hulpdienst een aanwinst ben. Ik denk dat we allemaal moeten doen wat we leuk vinden, daar word je een gelukkig mens van. Wanneer het tegenzit moet je niet bij de pakken neerzitten en altijd in beweging blijven, dat is heel belangrijk.’

Ik wil
hulp geven

Ga naar overzicht vrijwilligers