Persoonlijk verhaal

Gerry

“Ik kom uit een vrijwilligersgezin. Het is me met de paplepel ingegeven om iets buiten je gezin te doen waar je anderen mee helpt. Zo heb ik me ingezet voor de Ontmoetingskerk en meldde ik me jaren geleden als vrijwilliger voor een burenhulp-initiatief. Het idee was mooi maar het verzandde omdat er geen hulpvragen binnenkwamen. Vanuit mijn werk bij een zorginstelling wist ik dat er wel degelijk mensen zouden zijn die verlegen zitten om hulp. Omdat ik iets voor deze buurtgenoten wilde betekenen, belde ik de Hulpdienst.

Mijn voornaamste drijfveer is dat ik een steun in de rug wil zijn, maar ik heb er ook plezier in en het is ontzettend waardevol. Ik neem vooral mantelzorgvragen op me vanwege het diepere contact en omdat deze mensen vaak echt overbelast zijn. Je bent er niet alleen voor degene die hulpbehoevend is maar ook voor de partner en kinderen. Het is voor hen fijn om met een gerust hart weg te kunnen gaan, maar ook om met een buitenstaander te kunnen praten. Jarenlang bezocht ik wekelijks een echtpaar van in de negentig, waarvan de vrouw vergevorderde dementie had. Inmiddels zijn ze beide overleden maar met de dochter spreek ik nog regelmatig af. Ze zijn deel uit gaan maken van mijn leven, het is heel wezenlijk.

Tijdens het werken in de zorg had ik wel eens het gevoel dat er niet genoeg tijd was om extra aandacht te besteden aan het welbevinden. Tijdens het vrijwilligerswerk zijn er geen verplichtingen en heb ik die ruimte wel. Er moet wel sprake zijn van een klik vind ik, dan is het contact van toegevoegde waarde voor beide partijen. Ik bezoek nu een vrouw die plotseling slechtziend is geworden en die moet omgaan met alle veranderingen. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om ondanks de zwaarte van een situatie, plezier te blijven beleven. Dat geeft kracht. Dus ik neem het initiatief voor laagdrempelige leuke uitjes. Als zij dan geniet, geniet ik ook.

Los van de ondersteuning en het plezier heb ik door de jaren heen veel van het vrijwilligerswerk geleerd. Je komt steeds in andere situaties en ontmoet mensen in moeilijke omstandigheden. Hoe gaan ze daar mee om? De Hulpdienst is voor veel mensen een uitkomst. Het is ook een organisatie die vrijwilligers goed begeleidt. De medewerksters nemen echt de tijd om naar je te luisteren. Je staat er in ieder geval niet alleen voor als er iets aan de hand is. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om collega-vrijwilligers te ontmoeten en worden er trainingen aangeboden. Ik zou zeggen; probeer het eens.”

Ik wil
hulp geven

Ga naar overzicht vrijwilligers